Dania Regionalne i nie tylko
W "Zaciszu nad Wigrami" zapraszamy Cię na niezwykłą podróż kulinarną przez regionalne smaki Suwalszczyzny.
Każdy dzień zaczynamy od tradycyjnego chleba na zakwasie wypiekanego przez gospodarza codziennie o 4 rano. Ale to tylko początek naszych kulinarnych atrakcji. Nasza kuchnia to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jednym z najbardziej znanych dań, które musisz spróbować, są kartacze. To ręcznie formowane kluski ziemniaczane, pełne smaku i tradycji Suwalszczyzny. Inne dania serwowane przez gospodarzy, to babka ziemniaczana, kibiny, soczewiaki, farszynki oraz potrawy rybne cieszące się ogromną popularnością w naszym regionie. Przygotowujemy również wyjątkowe słodkości, które zachwycą Twoje podniebienie. Sękacz, to prawdziwy rarytas, któremu nie można się oprzeć. Stawiamy na swojskie, naturalne składniki, które nadają naszym daniom wyjątkowy smak i aromat. Przyjedź do "Zacisza nad Wigrami" i pozwól sobie na kulinarne doznania, które pozostawią wspaniałe wspomnienia z Twojego pobytu. To nie tylko agroturystyka, to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Śniadania:
- naleśniki,
- bułeczki słodkie,
- racuchy z owocami,
- jajecznica , sadzone jajka , omlet z warzywami,
- swojskie wędliny,
- sery,
- dżemy itp.,
- domowy sękacz,
- codziennie świeży chleb,
- gofry itp.
Zupy:
-szczawiowa,
-ogórkowa,
-rosół z domowym makaronem,
-krupnik,
-buraczkowa,
-jarzynowa,
-grzybowa,
-pomidorowa,
-kapuśniak,
-grochówka.
Drugie dania:
- kartacze,
- babka ziemniaczana,
- kibiny z mięsem,
- ryby ( sielawa, lin , szczupak, okoń, sandacz ),
- lin w śmietanie, szczupak faszerowany,
- pierogi z różnym nadzieniem,
- soczewiaki i kapuśniaki,
- zrazy,
- mielony , schabowy.
Do tego dodatki świeże surówki oraz domowy kompot.
Codziennie serwowana jest inna zupa i drugie danie.